Kirjoittaja: Matti Ylinen
Metsänhoitaja,
Toimitusjohtaja,
Maa- ja metsätilallinen.
Eläkkeellä
1. JOHDATUS MYSTEMIN ATK-METSÄHISTORIAAN
Suomen metsähistorian seura on kokoamassa automaattisen tietojenkäsittelyn (ATK) suomalaista metsähistoriaa ajalta, jona tietokoneita on tavalla tai toisella käytetty hyväksi metsätaloudessa ja -teollisuudessa. Pisimmillään ko. aikajänne yltää ainakin 1950-luvulle. Tämä julkaisu liitteineen on yksi tarina tuosta historiasta sen näköisenä kuin asiat ja niiden taustat ovat 1970-luvulta alkaen kohdanneet kirjoittajaa ja pientä tietojenkäsittelyn parissa toiminutta yritystä, Mystem Oy. Mystemistä on lyhyt tietoisku tämän johdantotekstin lopussa.*)
Mystemin ATK-historian sisällysluetteloon->
Suomalaisessa metsätaloudessa automaattisella tietojenkäsittelyllä on vahva asema. Tänään se mielletään yleisesti osaksi metsäsuunnitelmien valmistusta ja metsäinventointeja tai myös metsien käyttöön liittyvien tapahtumien hallintaa. Puunhankinnassa taas tiedot eri toimintojen kuten puukaupan, puunkorjuun, puutavaran mittauksen ja kaukokuljetuksen tapahtumista kootaan nykyään tietojärjestelmiin hyvinkin huolellisesti. Niiden kautta tapahtumatiedot ovat alan ihmisille ja osin muillekin tarvittaessa käytettävissä. Yritystalouden näkökulmasta metsätietojen tavanomaiseen käyttöön voi liittää myös erilaiset, pitkään jo käytetyt kirjanpidon ja tilinpäätösten tietojärjestelmät.
Edellä mainitut käytännön metsätaloutta palvelevat tietojärjestelmät eivät kuitenkaan kata koko metsällisen tietojenkäsittelyn kirjoa. Tietojen käsittely ei ole rajoittunut vain päivittäisiin käytännön työtehtäviin. Koko tietokoneiden olemassaolon ajan ovat tekniikan tarjoamat mahdollisuudet olleet edellä lueteltua monipuolisemmat. Ne ovat johtaneet käyttäjänsä erilaisiin tietoselvityksiin tai muutoksiin yritysten toiminnan johtamisessa ja ohjauksessa. Avaimet siihen ovat tarjonneet ainakin 1960-luvulta alkaen tietokoneiden tuomat mahdollisuudet käsitellä tehokkaasti suuriakin tietomassoja ja sellaisilla matemaattisilla menetelmillä, joiden käytöstä oli aiemmin voitu vain haaveilla.
Monissa puunhankinta-organisaatioissa 1970...-90-luvuilla tehdyissä projekteissa käytettiinkin hyväksi näin lisääntynyttä laskentatehoa.
Merkittävää on myöskin ollut henkilökohtaisten tietokoneiden (PC) yleistyminen ja tietoliikenteen nopea tekninen kehitys 1980-luvulta alkaen. Niiden kautta muutos ei koskenut ainoastaan laitteita, vaan myös ihmisten omakohtaista tapaa toimia ja tehdä työtään. Näille tekijöille yhdessä lisääntyneen laskentatehon kanssa rakentui myös pienen tietojenkäsittelyn erikoisratkaisuihin keskittyneen yrityksen, alussa jo mainitun Mystem Oy:n toiminta pitkälle 2000-luvun puolelle. Asiasta tarkemmin luvussa: ATK-ohjelmistokehittämisen puitteet Mystemissä->
2. TIETOKONEIDEN OMINAISUUKSIEN ERILAISIA KÄYTTÖMUOTOJA
Seuraavissa, vuosien 1970...2000 metsällisen työelämän kuvauksissa esitellään muutamia tuolloin ajankohtaisia automaattisen tietojenkäsittelyn tarjoamia mahdollisuuksia ja tietokoneiden ominaisuuksien erilaisia käyttömuotoja vuosikymmenten aikana. Osa mahdollisuuksista toteutui jo noina vuosina ja osa ilmeni muutosodotuksina yritysten tai organisaatioiden toiminnassa. Monet odotuksistakin toteutuivat ajan mittaan vuosien kuluessa.
- Tietokoneissa oli laskentakapasiteettia jo 1970-luvulla. Vaikka tietojen välitys 1970-luvulla oli tähän päivään verrattuna vielä varsin vähäistä voitiin tietokoneiden käyttöä hyödyntää mm. suuren laskentakapasiteettinsa kautta hyvinkin monin eri tavoin. Tilastomatemaattisista menetelmistä korrelaatio-, regressio-, pääkomponetti- ja faktorianalyysit olivat jo päivittäistä käytäntöä. Analyyttisistä menetelmistä lineaarinen ohjelmointi (optimoinnit) oli tuohon aikaan myös käytetty tietotyöväline. Nän matemaattisia menetelmiä käyttäen käsiteltiin tuolloin mittaviakin tietoaineistoja käytännön elämässä paremmin havainnollistettavaan tai sovellettavaan muotoon. Niistä seuraavassa pari esimerkkiä.
Tällaisesta on tässä julkaisussa esimerkkinä mm. Tehdaspuu Oy:ssä 1970-luvun alussa ns. Puujalka-projektina tehty selviytys toimialueen puustosta, myyntikäyttäytymisestä ja sen mukaisista hakkuumahdollisuuksista. Tietokoneissa laskentatehoa jo 1970...80-luvuilla->
- Johtamiseen omia tietojärjestelmiä. Johtamiselle on ainakin suuremmissa yrityksissä ollut tyypillistä johdettavien yksiköiden jatkuva laajentuminen. Samaan aikaan tietotekniikan kehittymisen myötä on kasvanut johtamiseen tarjolla oleva tiedon määrä - aluksi tosin enemmänkin paperipinoina. Päivittäisessä toiminnassa lisääntyneeseen tietomäärään oli kenen tahansa vaikea perehtyä siten, että toiminnan kokonaisvaltaisen mielikuvan muodostus olisi ollut mahdollista. Sen seurauksena monilla johtajilla oli jo 1970-luvun alussa tietojenkäsittelyyn liittyvä odotus organisaation toiminnan kokonaisvaltaisesta ja pelkistetystä kuvauksesta. Silloin siitä käytettiin nimitystä MIS. (MIS = management information system) Asiasta on kirjoittajalla vahva muistikuva mm. Tehdaspuun toimitusjohtaja Topi Heikkeröltä, joka useasti johtamisesta puhuessaan toi esille managementin (päällikköjohtaminen) ja leadershipin (ihmiskeskeinen johtaminen) ohella MIS:iin liittyviä odotuksiaan.
Kului lähes 20 vuotta ennen kuin aiheeseen erikoistuneiden kehittäjien toimesta alkoi tarjolle ilmaantua varteenotettavia ratkaisuja. Eräs sovellus niistä oli 1980-90 lukujen taitteessa Tehdaspuu Oy:ssä piiritasolle saakka tuloslaskelman muotoon koottava kuvaus puunhankinnasta. Ks. linkit alla.
Johtamisen ja toiminnan ohjauksen tietojärjestelmiä->
Ohjelmistoja tuotannon ohjaukseen puutuoteteollisuudelle->
- Ennakointia toiminnan ohjaukseen. Eräs tietotekniikan ongelma 1970-80-luvuilla oli tapahtumien raportointiin tietojen valmistelusta ja käsittelystä aiheutuva viive, jota kyllä pyrittiin pienentämään monin eri tavoin. Koska raportit toteutuneesta toiminnasta kertoessaan kertovat parhaimmillaankin vain menneestä ajasta, kaipasivat puukuljetuksista vastuussa olevat henkilöt erityisesti syksyisin ennakoivaa tietoa puunhankinnan edistymisestä maastossa. Tähän oli vastaus ensin Kyro-Rosenlevin metsäosastolla ja myöhemmin myös Puulaakissa käyttöön otettu toimintaa ennakoiva "Hankinnan toimintasuunnitelma "(HTS) ensin manuaalisena ja myöhemmin ATK-järjestelmänä. Se piti sisällään hankintaa toteuttavien kenttähenkilöiden ennakkoarviot lähiviikkojen ja -kuukausienkin toiminnasta, joista sitten oli mahdollista koota aiheesta yhtiötason kuvaukset. Johtamisen ja toiminnan ohjauksen tietojärjestelmiä, osa 4.4->
- Tietojärjestelmiä myös PK-yrityksille. Vielä 1990-luvulla oli tavallista, että tietojärjestelmät kehitettiin pääasiassa ns. isoissa tietokoneissa paikallisesti tai päätteiden ja linjayhteyksen kautta käytettäväksi. PK-yrityksille nämä ratkaisut olivat useimmiten liian kalliita. Siksi tietoautomatisointi oli näissä yrityksissä varsin verkkaista.
Mikrotietokoneiden (PC:t) tullessa markkinoille 1980-luvulla sekä laitteet että ohjelmistot halpenivat niin paljon, että toiminnan ohjaukseen ja seurantaan liittyviä ohjelmistoja oli mahdollista kehittää myös PK-yrityksille. Tällaisen kehittäjän rooli oli myös v. 1987 perustetulla Mystem Oy:llä, joka erikoistui metsäteollisuuteen ja puunhankintaan tarkoitettujen tietojärjestelmien valmistamiseen myös PK-yrityksille.
Yksi näistä tuotteista oli metsäkoneyrittäjille puukorjuun kokonaisvaltaiseen seurantaan tarkoitettu KorjuuLastu- ohjelmisto 2000-luvun alussa. Osia tähän ohjelmistoon oli kehitetty jo edellisellä vuosikymmenellä.
Toiminnan seurannan ja hallinnon ohjelmistoja->
- Yritysnäkemyksen ja yrittäjyyden kehittämistä. Metsäalalla kuten monilla muillakin aloilla päähuomio yrityksissä kiinnittyy usein hyvin vahvasti tuotannolliseen toimintaan. Itse yrityksen asema ja tarkoitus jäävät vähemmälle huomiolle. Tietoteknisen kehityksen myötä kokonaisvaltaisten - sekä toiminnallisten että taloudellisten - suunnittelulaskelmien valmistelu helpottui 1990-luvulla selvästi myös PK-yrityksissä. Yrittäjyyden näkökulmaa selventämään tulivat tuolloin myös puunkorjuu- ja muillekin koneyrittäjille tarkoitetut toiminnan suunnittelun ja kannattavuuden laskentaohjelmat. Sellainen oli myös Mystem Oy:n kehittämä PC:lle sopiva laskentaohjelma Metsälastu v. 1994 ja sen eri versiot. Ohjelmaa on myöhemmin on kehitetty edelleen, viimeksi v. 2017. Yritysnäkemyksen kehittämistä->
- Metsällistä työvälinekehittämistä. Tietoteknisten komponettien kehittyminen ja keveneminen teki 1970-luvulla mahdolliseksi kehittää maastokelpoisia työvälineitä mm. puutavaran mittaukseen tai muuhun maastotietojen rekisteröintiin. Myöhemmän teknisen kehityksen myötä mahdollisuudet valmistaa uusia työvälineitä vielä paranivat. Näistä kirjoittaja ja Mystem Oy olivat aktiivisimmin mukana elektronisten puutavaran mittasaksien - nimeltään VISAKSET - kehittämisessä 1970...1990 luvuilla. Työvälinekehittämistä ja metsällinen opetusohjelma->
Aiheesta on kirjoittajan toimesta koottu Metsähistorian seuraa varten erillinen julkaisu nimellä VISAKSIEN TARINAA 1973-1995->
3. MAHDOLLISUUKSISTA MYSTEMIN TOIMINNAKSI
Koko tämän johdannon tarkoitus on ollut kuvata lukijalle sitä, kuinka Mystem Oy:n historia on muotoutunut taustanaan yhdistelmä perustajiensa työelämäkokemuksia ja toisaalla koko ajan kehittyvän tietotekniikan luomia mahdollisuuksia käsitellä tietoa uudella tavalla. Siksi julkaisussa esitellään ensin 1970-1980 luvuilta ensin muutama Mystemin aikaa edeltävä järjestelmä, joiden kehittämisessä kirjoittaja on ollut mukana keskeisenä tekijänä ja sen jälkeen koko joukko Mystemissä kehitettyjä metsällisiä tietojärjestestelmia 1980-luvulta alkaen. Metsällisten aiheiden lisäksi loppuun on lisätty myös lyhyet kuvaukset eräistä puun jatkojalostuksen sovelluksista, jotka myös ovat olleet Mystem Oy:ssä toteutettavana.
Edellä oleviin johdannon historiavälähdyksiin liittyen kirjoittaja haluaa muistuttaa lukijaa myös siitä, että työelämäkuvaukset kertovat ajasta, jolloin tietokoneet olivat ns. isoja tietokoneita ja tietoliikenne oli tähän päivään verrattuna hyvin vähäistä. Matkapuhelut hoidettiin autoradiopuhelimilla (ARP) eikä henkilökohtaisia tietokoneitakaan (PC) vielä ollut. Samaan aikaan tapahtunut tekninen kehitys pohjusti kuitenkin mahdollisuuksia toteuttaa jäljempänä kerrottavia tietojärjestelmiä tai pitää yllä odotuksia, jotka vielä odottivat ratkaisuaan. Tätä julkaisua kirjoitettaessa v. 2020 useimmat niistäkin ovat toteutuneet.
Mystemin ATK-historian sisällysluetteloon->
*) Tietoisku Mystem Oy:stä
Mystem Oy on pieni yritysten toimintoja kehittävä yritys, jossa tietojärjestelmien kehittämisellä on ollut keskeinen asema osana yritysten kehittämistä. Tässä tarkoituksessa Mystem on toiminut koko maassa pienen, keskisuuren ja suuren teollisuuden järjestelmäkehittäjänä ja ohjelmatoimittajana - varsinkin sellaisten ohjelmien, joita ei saa valmiina kaupasta. Yhteistä tälle kaikelle on kuitenkin ollut metsä ja siihen liittyvä teollisuus.
Mystem Oy on perustettu v. 1987 ja sen kotipaikka Seinäjoki. Pääosa osakkeista jakautuu yhtiön perustajan Matti Ylisen ja muutaman muun yksityishenkilön kesken. Henkilökuntaa on ollut vaihtelevasti 2-5 henkilöä.
Kehitystyön myötä kertyi Mystemille vuosien kuluessa joukko erilaisilla ohjelmisto-työkaluilla kehitettyjä, PC-työasemille, paikallisverkkoihin ja Internet-verkkoon sopivia ohjelma-tuotteita. Tällä hetkellä pääomistajan siirryttyä jo useita vuosia sitten eläkkeelle pääosa kehitetyistä ohjelmatuotteista on siirtynyt liiketoimintasiirtoina jatkajille.