Siirry sisältöön

JOULUTERVEHDYS VUONNA 2022

VALO LOISTAA PIMEÄSSÄ, PIMEÄ EI SITÄ KÄSITÄ

Taas on se aika kun  tavalla tai toisella olen koostanut pienen joulujulkaisun vaimoni  Riittan taidegrafiikasta. Aluksi, 1980-luvulla olivat työlistalla pienet, aidot taidegrafiikan vedokset, mutta  vuosituhannen vaihtuessa 2000-luvulle oli saajajoukon kasvaessa  grafiikanvedokset korvattava  kartongille tulostetuilla korteilla.

2010-luvulla hyvän joulusanoman juhlaa  olivat taas värittämässä lapsenlapset  omilla korttimalleillaan - viimeisimmäksi Venla joulukuusellaan v. 2020 -  ja aito grafiikka jäi vähemmälle.

Kuva 1. Valo loistaa pimeässä, mutta pimeä ei sitä käsitä.

Nyt tänä vuonna, kun on taas joulutervehdysten aika, halusimme - ajallisesti Ukrainan sodan varjossa -  jättää tavanomaiset taidegarafikan vedoskortit vähemmälle ja tervehtiä teitä aikaisempaa pelkistetymmin parilla tähän  joulutervehdykseen liitetyllä  Riittan joulugrafiikan kuvalla.

Valolla ja pimeällä  on ainakin siinä kulttuurissa, jossa olen elänyt, oma elämänarvoja kuvaava merkityksensä. Valo yhdistetään hyvään ja pimeä (=pimeys) yhdistetään  pahaan.  Samaa ilmentää ote Riittan grafiikan työstä vuodelta 2010 (Kuva1.)  nimeltään: "Valo loistaa pimeässä, pimeä ei sitä käsitä." Teksti on vapaa  muunnos Uudesta testamentista. 

Kuva 2. Seimen lapsi, etsaus v. 1988

Tarkasti sama kuvaus on UT:n uudemmassa käännöksessä: "Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa." (Joh 1:4-5)  Lauseella viitataan Jeesuksen syntymään ja asemaan maailman valona.  Sitä  ilmentäköön tässä joulutervehdyksessä  Riittan kuvissa perinteeksi muodostunut tapa kuvata seimen lasta (Kuva 2.), jonka syntymä liittyy keskeisellä tavalla jouluun.     

Tämän pienen julkaisun myötä toivotan kaikille lukijoille - tutuille ja tuntemattomille -  omasta ja Riittan puolesta Hyvää joulua 2022 ja Hyvää tulevaa vuotta 2023. Lisäksi  haluan tänäkin vuonna kiinnittää lukijan ajatukset joulun varsinaiseen sanomaan myös Riittan jo  pari vuotta sitten  julkaiseman kuvasarjan kautta:

 KUVAVÄLÄHDYKSIÄ RIITTAN JOULUGRAFIIKASTA

Lopuksi en itse malta tänäkään vuonna olla toistamatta suurta jouluun liittyvää  ihmettelyäni joulun sanoman pysymisestä ihmisten mielissä 2000 vuoden ajan kysymyksellä:
"Ihmeellistä: Kuinkahan moni tämän päivän ihminen -  tänään kuuluisakin  - on miljoonien ihmisten mielissä kahden tuhannen vuoden  kuluttua? Enpä usko, että yksikään."

Jouluterveisin
Riitta ja Matti  Ylinen

PS.  Riittan muuhun  kuvagrafiikkaan voi käydä tutustumassa Riittan omassa pienessä kotigalleriassa:  Tästä  Riitta Ylisen kotigalleriaan  tai Mystemin sivuilla:   OyMystem/Riittan kuvagalleriatai Suomen ammattitaiteilijoiden esittelysivuilla: Suomen kuvataiteilijamatrikkeli ja siellä edelleen nimihaku.

MY

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.