Kirjoittaja: Mystem Oy / Matti Ylinen
Luku 4: JOHTAMISEN JA TOIMINNAN OHJAUKSEN TIETOJÄRJESTELMIÄ
4.1 Puunhankinnan tuloksellisuuden seuranta- ja laskentajärjestelmä
Ohjelmiston ydintiedot: Puunhankinnan tuloksellisuuden seuranta- ja laskentajärjestelmä (Tujo), Projektituote metsäyhtiöille piiri-- alue ja metsäyhtiötasolle. Taulukkolaskenta LotusSymphony & makrot sekä tietojen keruun ja tietoliikenteen apuohjelmia. Kehitetty v. 1989-1995.
Järjestelmässä kootaan ja lasketaan kuukauden tapahtumien perusteella piiritasolla yhteenvedot puun ostosta, korjuusta (hakkuusta + metsäkuljetuksesta) ja kuljetuksista tehtaille eri muodoissaan sekä puun luovutuksista tehtaille tai muille asiakkaille. Laskelmat kootaan perinteisten kustannusyhteenvetojen asemesta tuloslaskelmiksi, jossa toiminnan onnistuminen näkyy piiri-/tehdas-/puutavaralajikohtaisina tuloksina. Järjestelmää tai sen periaatteita on sovellettu Suomen suurimmissa metsäyhtiöissä 1990-luvulla.
Tietoteknisesti mahdollisuudet koota kokonaisvaltaisia tuloslaskelmia organisaatioden toteuttaville tasoille paranivat selvästi 1980-90 luvuilla, joista esimerkkinä on Tujo-projektissa kehitetty ohjelmisto. Teknisesti sen keskeisenä ideana oli koota normaaliin toimintaan liityyvistä osajärjestelmistä kokonaiskuva toiminnan onnistumisesta piiri-, alue- ja metsäyhtiötasoille. Järjestelmän etuna oli perinteiseen kirjanpitoon verrattuna nopeus ja laskelmien ulottuminen piiritasolle saakka.
Teknistä ratkaisua merkittavämpää järjestelmän käyttönotossa oli muutos johtamiskäytännöissä. Aiemmat raportointimenettelyt kulkivat tyypillisesti ylemmästä johdosta alaspäin toteuttajille. TUJOn myötä toteuttava taso sai omat tietonsa ensin ja itse raportointi kulki organisaatiossa alhaalta ylöspäin. Muutoksella oli ainakin aluksi ja Tehdaspuu-lehden mukaan varsin myönteinen vaikutus henkilöstön toiminta-motivaatioon. Siitä on ohessa ote Tehdaspuu-lehdestä v:lta 1992.
4.2 Puuntuotannon tuloksellisuuden seuranta- ja laskentajärjestelmä
Ohjelman ydintiedot: Puuntuotannon tuloksellisuuden seuranta- ja laskentajärjestelmä (MHTujo), Projektituote puuntuottajille piiri- alue ja metsäyhtiötasolle. Taulukkolaskenta MSExcel & makrot. Kehitetty v. 1992-1995
Järjestelmässä kootaan ja lasketaan piiritasolla seurantakauden tapahtumien jälkeen yhteenvedot puun myynneistä sekä puun tuottamisen kustannuksista sen eri vaiheissaan. Tiedoista kootaan laskelmat perinteisten kustannusyhteenvetojen asemesta tuloslaskelmiksi, jossa toiminnan onnistuminen näkyy piiri-/toimintokohtaisina tuloksina. Järjestelmää tai sen periaatetta on sovellettu eräissä Suomen metsäyhtiöissä 1990-luvulla.
MHTUJO oli edellisessä luvussa mainittua puunhankinnan TUJOa muistuttava puuntuotannon (metsänhoidon) toimintojen tiedot kokoava laskentajärjestelmä piiri-, alue- ja metsäyhtiötasoille. Kehitetty v. 1992 - 1995.
4.3 Kuljetusten suunnittelujärjestelmä
Ohjelman ydintiedot: Kuljetusten suunnittelujärjestelmä (Kulkunen), projektituote kuljetusten suunnitteluun työnjohto, piiri ja aluetasoille sekä tehtaiden puutavaravastaanottoon, Lotus Symphony & makrot. Kehitetty v. 1988 –1989.
Järjestelmässä laaditaan ja ylläpidetään eri puutavaralajien kuljetustavoitteita ja kuljetus-ohjelmia alue-, piiri- ja lohkotason puutavarakuljetusten ohjaamiseksi. Kuljetuskiintiöt on voitu määrittää kuljetusoptimointeihin perustuen. Järjestelmä on ollut käytössä 1990-luvun alkupuolella Suomen suurimmissa metsäyhtiöissä. Keskitetyt, alueelliset ohjauskeskukset ovat syrjäyttäneet tämän järjestelmän. Periaatetasolla järjestelmässä on edelleen käyttökelpoisia aineksia.
4.4 Hankinnan toimintasuunnitelma (HTS).
Tietojenkäsittelyn ripeästä kehityksestä ja sen johdosta parantuneista seurantaraporteista huolimatta puunhankinnan ja siinä erityisesti puutoimitusten raportit kuvasivat parhaimmillaankin mennyttä aikaa. Puun toimituksista vastaavat henkilöt olivat kuitenkin aina enemmän kiinnostuneita ennakoiduista lähiviikkojen ja kuukausien kuljetuksista eri tehtaille tai muihin päätepisteisiin. Mm. länsi-suomalaisessa Puulaakissa tämä tarve korostui syksyisin vuoden 1970-luvun lopulla Rosenlewin, Kyron ja Pohjan Saha Oy:n liityttyä aiemmin G.A.Serlaciuksen ja Nokia Oy:n omistamaan puunhankintayhtiöön ja toimituskohteiden luvun noustua lähes 30:een.
Vastauksena tuohon kuljetusten ohjausta koskevaan haasteeseen otettiin käyttöön ns. "Hankinnan toimintasuunnitelma" (HTS). Sen keskeisenä ajatuksena oli puun hankinnan ennakointi ja kuvaus hankinnan toteuttajien (kentän) näkökulmasta parin-kolmen kuukauden aikajänteellä. Ennakoivat suunnitelmat koottiin yhteen kuljetusten ohjaajien toimesta, verrattiin tavoitteisin ja jos mahdollista, tehtiin tarvittavia oikaisuja. Järjestelmän ensimmäisiä versioita oli alunperin käytössä ainakin Kyro-Rosenlewin metsäosastolla. Puulakissa järjestelmä otettin myös käyttöön ja se toimi aluksi käsivälitteisenä. 1980-luvun puolella sillekin koottiin oma ATK-tietojärjestelmänsä. Ratkaisua helpotti tietojen – myös suunnittelutietojen - tallennuksen hajautus alue- ja piirikonttoreihin.
Mystemin ATK-historian sisällysluetteloon->